5 säkra sätt att krasch ett projekt


I IDG anger Jimmy Nilsson fem skäl till att projekt (utveckling) kraschar, jag delar bedömningen i stort och har lagt till några egna kommentarer för varje punkt.

 • Utveckla ett enda heltäckande system
  Affärsleverantörerna vill gärna lyfta fram nytta med det förhållningssättet, men det är en gammal sanning att varje system är utvecklat för att ta hand om en specifik process från början och motsvarar då det inte det egna behovet blir det ofta jobbigt.
 • Maximera antalet projektdeltagare
  Även om nu alla olika projektcertifiering och anställningsintervjuer inriktar sig på antalet medlemmar man haft i projektet, så är det enda rätta att hålla ned antalet deltagare till ett minimum. Främsta skälen är att om man är för många blir det antalet förändringar i systemet oöverskådligt och man kommer troligen att orsaka mer nya problem än vad projektet löser.
 • Hyr in de billigaste utvecklarna
  Kompetens kostar! Visst man kan ha tur, men att lite på Tyche turens & lyckans gudinna ät inte det lugnaste sättet att genomföra ett projekt. Man behöver henne till annat än att hantera kompetens.
 • Tänk ut allt i förväg – i detalj
  Värden är föränderlig, det man måste vet EXAKT när man starta är vilka effektmål som man skall uppnå. Allt annat kan i princip ändras sen är det bra att också vet vad som driver projektet; kostnad, tid, kvalitet och hålla sig till den faktor man anser som viktigast just för det enskilda projekt.
 • Låt projektet vara i fred
  Deltagare gör saker och man måste följa upp löpande och ofta för att glidningar sker. Utnyttja referensgrupper för att hålla riktningen.

 

 

Länk: Artikel på IDG