Videoklipp


ownCloud

Nu har pendeln börjat svänga bort från olika molnlösningar som Dropbox, BoxGoogle Drive, Minus, SkyDrive and SugarSync m.fl. Företag och organisationer söker samma funktionalitet men man vill kunna kontrollera systemet och inte ligga lika öppet mot andra. Så kallade egna molnlösningar.

ownCloud är en stabil lösning med alla funktioner som finns i de andra lösningarna, det finns till och med kalender funktioner om man väljer att starta den delen. Versionshanteringen är bra och andra funktioner som finns är kalender och adressbok, men jag har inte testat de funktionerna. En annan sak är att man kan koppla behörigheten mot ett AD vilket gör att man enkelt kan knyta ihop alla system som man har och styra tillgänglighet för alla medarbetare, projektanställningar och konsulter på ett enkelt sätt.

Se gärna filmen för mer information om hur det fungerar.

Lägger man allt på en virtuell Linux (så kallad IaaS lösning) blir kostnaden helt styrd av fil mängden och ger en bra kontroll på kostnaderna. Vid ungefär 6-7 medarbetare är lösningen ofta billigare än de andra SaaS lösningar.

Jag hittar och testar lösningar hela tiden och ownCloud är en av de lösningar som jag själv har fört in i min egna verktygslåda.

 

Länk: här.