Ditt varumärke på social nätverk och sociala media


Ditt varumärke måste synas och vill man ha någonting att göra kan man sätta sig ned och försöka förstå vilka faktor som Google använder för SEO (sökmotoroptimering) vilket inte är det lättaste. Men en mycket viktig del är att kunna skilja på sociala media och sociala nätverk när man skriver.

Wikipedia ger följande definitioner:

Sociala medier: former för elektronisk kommunikation (som webbplatser för sociala nätverk och microblogging) genom vilken användare skapa online-grupper om du vill dela information, idéer, personliga meddelanden och annat innehåll (som videor).

och

Sociala nätverk: skapande och underhåll av personliga och affärsmässiga relationer speciellt online

Med det sagt, låt oss ta en titt på de fem största skillnaderna mellan sociala medier och sociala nätverk.

Kommunikationsstil

På sociala medier gör du alla snacket. Du publicerar innehåll — bilder, videor, e-böcker, fakta, vitböcker med mera – och försöker skapa engagemang med dina följare och anhängare, och med förhoppningen att de ska interagerar med ditt varumärke eller vidta någon annan åtgärd.

Genom sociala nätverk, måste det finnas en blandning av både tala och lyssna. Om du ansluter till grupper och nätverk på sociala medier och ”pushar”- bara skriver meddelanden om ditt varumärke och så vidare – kommer du inte att få den responsen som jag förutsätter att du förtjänar, och du kommer sannolikt att missa några stora möjligheter eftersom du inte ”lyssnat”.

För att vara bra på sociala nätverk, måste du ta dig tid att lyssna och samverka med andra.

Målbild

Kanske är den största skillnaden mellan sociala medier och sociala nätverk är målbilden som man försöker uppnå.

Med sociala nätverk är ditt slutmål att bygga upp ditt nätverk av följare/anhängare och främja dessa relationer. Om dessa relationer leder till nya affärer är en okänd, men ditt fokus bör ligga på att vård ditt varumärke.

Sociala medier skiljer sig då du här försöker generera ett intresse(buzz) och interaktion för ditt varumärke. Du eftersträvar en ökad vinst och vill kunna mäta vad som händer, t.ex. vilka inlägg ökar trafiken på din hemsida eller vilken kampanj generera fler träffar för dina artiklar.

Innehållet

Innehåll är så viktig för all form av marknadsföring, och är grunden för både sociala medier och sociala nätverk, skiljer sig vilken typ av innehåll du använder.

I sociala nätverk ligger fokus på samtal, diskussioner och frågor/svar. Du har djupa, informativa samtal med människor för att sprida ditt budskap för nya kontakter, nya infallsvinklar eller ett ökat antal följare.

På sociala media driver du engagemanget för din verksamhet, och du kan inte göra det med 250 ord på Facebook. Nej, du måste publicera och dela bilder, videor, fakta och annan meningsfulla information för att hålla personer engagerad och intresserad av ditt varumärke.

Texterna går så klart att använda i båda syftena, men det skiljer sig hur du använder dem (det kan krävas en hel del omskrivning)!

Tid och ansträngning

Om du redan nu aktiv driver ditt varumärke på sociala medier, använder du förmodligen redan något verktyg, som t.ex. Hootsuite för att spara tid och mäta dina ansträngningar. En funktion som är mycket bra är möjligheten att inlägg och schemalägga dem, vilket ger dig möjlighet att få ett jämnare flöde. Att ligga på rull en fyra veckor i förväg ger lugn och ro men bevaka om något händer så du kan vara med i debatten om det blir nödvändigt.

Det finns inget automatiskt sätt att verkligen växa i dina relationer på sociala nätverk, och du kan inte slarva. Varje interaktion som du har behöver unika fokus och uppmärksamhet. Sociala nätverk är som dating – det är tidskrävande, och det tar mycket tid och ansträngning för att verkligen få det att fungera, men det är värt det i slutändan.

Mät

I den digitala tidsåldern försöker vi alla att mäta ROI (return of investment) från allt som vi gör, särskilt sociala medier. Hur du mäter ROI för ditt varumärke på sociala medier och sociala nätverk kommer att variera eftersom det är två helt olika mätningar.

Mäta ROI från dina insatser på olika sociala nätverk kommer att vara det enklaste eftersom det finns mer direkt svar — om ditt nätverk av sociala anhängare ökar, då är det en mätbart värde.

Mäta ROI för sociala media är mer komplicerat, men med en bra strategi och något analysverktyg på plats bör du kunna hålla kontroll på utvecklingen. Bara du kommer ihåg att informationen behöver analyseras mer djupgående än att fler är bättre.

Idag är sociala medier och sociala nätverk är två viktiga marknadsföring verktyg, men de har var och en sina egna unika utmaningar.

Sidor för mer information: SEO-forum.