Kommer PaaS att finnas kvar?


Mikael Söderlind (IDG) skriver idag att 451 Reaserch analytikern Jay Lyman i sin rapport ”Is paas becoming just a feature of iaas?” där han menar att PaaS troligen kommer att integreras i IaaS (till viss del i SaaS).

Alhough it is maturing in technology and market, PaaS is getting squeezed between consolidation with IaaS and heavy use of SaaS. PaaS will most likely survive as a category, but not necessarily as we know it today.

 

Jay Lyman 6 Jan, 2014

Hade själv problem med detta senast igår när jag och en kund satt och diskuterade deras miljö. Jag kunde inte riktigt få en tydlig skillnad på tjänsterna, vilket för diskussionen inte var viktig men som Jay Lyman satte sitt finger på och jag tror att han har rätt. Dels för att leverantörerna av IaaS oftast har allt det behövs för leverera PaaS och redan gör det paketerat inom IaaS. Dels för att begreppen ”?aaS” flyttat kundens fokus från teknik till tjänst (vilket är bra) men gör att kund inte vill befatta sig med PaaS utan förväntar sig att den ingår i andra tjänster. Sen är jag inte riktigt lika övertygad att den överlever som Jay Lyman, men vi får se.

Länkar: Jay Lyman, IDG och ?aaS.

Lämna en kommentar